Årbogen 25. april-

Årbogen er Krokstadelvas og Birkebeinerens idrettspark. Et flott klubbhus stod denne dagen til disposisjon for Birkebeinerens old boys med damer, eller kanskje rettere sagt idrettsforeningens eldre garde. Ca. 80 medlemmer møtet opp. Sammen med koret ble det 100 personer som hadde tatt med seg godt humør til en trivelig sangaften. Det ble sang av HM og fellessanger om hver andre. Dirigent Trond er som kjent ihuga krokstadelving, godt kjent av de fleste i bygda. Han ledet det hele med glimt i øyet og fikk publikum med seg. Det var bare latter og smil å se i salen – som foreningens leder sa. HM ble faktisk forespeilet at dette var noe som burde bli en tradisjon.

+++++++++++++++++++++++

Det er ikke så mye som skjer utenfor øvingslokalet på etterjulsvinteren og tidlig vår. Denne dagen, søndag 7. april, ble vi imidlertid innbudt til å delta på konsert i Tranby kirke. Sylling sangkor feirer 50 år i år og legger opp til flere markeringer, Dette var den første. Fire kor stilte i kirken, og sammen med noen tilhørere var huset stappfullt. HM sang fire sanger under Bjørns direksjon og med Sylling sin dirigent ved flygelet ved to av dem.

27. november 1913 ble Haugsund Mandskor offisielt stiftet. 27. november 2023 fylte dermed Hokksund Mannskor 110 år. Begivenheten ble feiret litt på etterskudd. 26. januar i år dro 21 sangere og 13 “pårørende” til Lampeland. Her var det duket for årsmøte, seminar og en fortreffelig jubileumsmiddag.

Litt lenger utpå kvelden trådte Laksekomiteen til og hedret et knippe sangere for lang og tro tjeneste.

Her er sangerne som ble beæret med et velskrevet dikt: Fra venstre: Børre Simensen, Manfred Polzin, Henning Corneliussen, Agnor Brenne, Odd Kleven, Odd R. Øren og Knut Chr. Christensen, Laksefut er Nils Gurrik og hans medhjelper er Øivind Bøhn.

+++++++++++++++++++++++++++++++

Årets julekonsert

Siden 1996 har Hokksund Mannskor holdt førjulskonsert i Haug kirke hvert år – med ett unntak. Tirsdag 19. desember var den 26.. Det begynte som “nattkonsert” kl. 22.00, men har de siste årene vært kveldskonsert. HM har tradisjon for å invitere med unge talenter fra ØE Kulturskole. Denne gangen var det seks stykker som stilte opp med sin sangstemme og med sine instrumenter. I tillegg deltok også “Ulabrand” med to av sine sanger – bl.a. med “Julekveld på Opstad” av Hans Aleksander Hansen. En godt besøkt konsert der publikum så ut til å trives.

Hos Frelsesarmeen synges julen inn

…… det skjer hvert år noen dager før jul. I år var det fredag 15, desember. Det var mye folk i salen, og som alltid god stemning. Hokksund Mannskor har i mange år vært fast gjest her. Her liker koret å synge – litt løssluppent, akkurat passe høytidelig til at også de tilårskomne herrer drar på smilebåndet.

Musikk-kafeen er fortsatt oppe og går. “Fire glade lakser” hadde i mange år ansvaret for denne. Nå har andre overtatt, men Hokksund Mannskor er fortsatt med. Denne kvelden var det Ingar og Manfred som stilte opp. Øyvind Larsen (eks. HM-medlem) med mikrofonen.

Høstens prosjekt – fire konserter sammen med Norsk Linie – er gjennomført. Alle fire stedene – Åssiden kirke, Åmot kirke, Skjønne kirke og Kultursalen i Hokksund var godt besøkt og det haglet med gode tilbakemeldinger. Dixilandmusikk skaper utrolig god stemning blant publikum. Folk koste seg og var villig med på dirigentens ablegøyer.

Her fra Åssiden og Åmot kirke – og Skjønne kirke vakkert plassert ved Norefjorden.


____________________________________

Årsmøte med fest på Lampeland hotell.

Medlemmene ankom Lampeland på formiddagen 3. februar til lunsj, svært mange hadde med sine respektive. Etter et måltid av gammelt og godt Lampelandmerke ble årsmøtet holdt. Det foregikk som vanlig i rolige former. Etter en kort pause ble det holdt et medlemsmøte av mer uformell karakter. Her ble korets gjøren og laden framover tatt opp til drøfting. Det gjaldt spesielt kommende sangerstevne som HM skal arrangere til høsten og større innkjøp som blir viktig for koret i fremtiden. Etter en bedre middag ble den tradisjonelle årsmøtefesten holdt. Koret sang tre sanger for damene – om ikke av ”gammelt godt merke” ble iallfall tradisjonen holdt ved like.

Kl. 21.36 var Laksekomiteen på plass for utdeling av medaljer og opplesing av medfølgende dikt. Futen, Nils Gurrik, ledet seremonien godt hjulpet av de to andre medlemmene, John Sanden og Øivind Bøhn.

Følgende fikk nytt anheng med påskriften som viser at de har vært medlem av koret i10 år: Ingar Bretvik, Knut Bjørkedal, Terje Markussen og Knut Hilleren. For 15 år:   Roar Martinsen. For 30 år:   Nils Gurrik. For 45 år:  Torgeir Gulliksen. For bortimot 50 år: Bjørn Eriksen.

Disse var til stede; Fra venstre Knut Hilleren, Knut Bjørkedal, Ingar Bretvik og futen selv Nils Gurrik.

2022

Årets viktigste konsert er vel unnagjort – Førjulskonserten i Haug kirke, den 26. i rekken. Mange fant veien til kirken denne kvelden til tross for kakelinna og noen uframkommelige veier. I kirkerommet skjedde det imidlertid mye. Konserten bar preg av en alvorlig verdenssituasjon, det var skjemt og humor og gode gamle julesanger. Med oss denne gangen var Ida, Hedda, Martin, Wiktoria, Jonas og Oda – alle elever ved Øvre Eiker Kulturskole. De ble akkompangnert av Emir Mujkic på piano. Publikum koste seg og det vanket mange positive tilbakemeldinger etter at siste nummer var sunget.

Årets høstmatine er vel overstått. Denne gangen med besøk av nabokoret fra Vestfossen. Korene har visst om hverandre i snart 100 år, men har utrolig nok hatt lite med hverandre å gjøre. Det ble et hyggelig bekjentskap som kanskje var opptakten til mer samarbeid. Med oss var også Anette Skulestad med sang og musikk. Det er langt mellom kvinnelige trubadurer. At koret fikk med henne gjorde ettermiddagen til en feststund for både publikum og arrangører. Vi takker igjen vårt publikum som møter trofast opp. Det fører til at vi ser på matineene som arrangement som virkelig har livets rett.

30. september var det høsttakkefest hos frelsesarmeen i Hokksund.. HM var det store trekkplasteret og mange var kommet for å høre. Her er det alltid godt å synge og vi er veldig velkomne. En avslappet stemning fjerner nervøsitet og stress. Selv om ikke alt i vårt nye repertoar var spikret, ble sangen godt mottatt.

20. august:    Det er mange festivaler om sommeren. Koret deltok på to. Med bekjentskaper og gode taleevner greide Trond og Ingar å få oss plassert på torgscenen i på Bragernes torg lørdag 20. august kl. 12.15. Honorar fikk vi og teltet fikk vi sette opp gratis ved å synge litt ekstra gatelangs – ikke verst. Det var brukbart med publikum på torget i det fine været og om det ble litt høytalerproblemer i starten gikk syngingen meget bra. Vi begynner å få et spenstig repertoar som slår godt an i slike settinger – spesielt ”Fossesholm” ble godt mottatt.

 Under det mer eller mindre utskjelte ”Torgseilet”.

+++++++++++++++

“Allsang på Sanden” er vel gjennomført. Strålende vær, mye folk og dyktige arrangører og gjesteartister gjorde dette til en minnerik kveld på “Brukaret”.

Dette var tiårsjubileum for arrangementet og det ble “høytidelig” åpnet med snorklipping av Knut ordfører – som også overrakte arrangørene blomster fra kommunen og holdt en liten tale om kulturens betydning for lokalsamfunnet. Deretter sang koret to sanger før husorkesteret, “De fire glade lakser”, overtok. Da ble det full trøkk – aldri har de vært bedre. De tre gjesteartistene kom og gikk, sang ute og inne, blant publikum og fra scenen.

Elin Kristoffersen, Chatrine Isaksen og Kate Gulbrandsen ble nok publikums yndlinger med sin sprudlende og scenevandte opptreden.

Litt moro skal man ha! Tror mange glemte å synge med da Per Kristian bød opp til en fengende “Tango for to”.

I tussmørket – drøyt 2 1/2 time etter oppstart – ble kvelden avsluttet med “En sommernatt på Sanden”. Folk gikk meget fornøyde hjem.

Hokksund Mannskor er med som arrangør, men det meste arbeidet står “De fire glade lakser”, Odd Kleven, Terje Kristiansen, Nils Gurrik og Trygve Ingebrigtsen, for. Trygves måte å lede kvelden på, gjorde dette til et perfekt arrangement.

+++++++++++++

Hokksunddagene

Mye folk var samlet i sentrum lørdag 11. juni i forbindelse med Hokksunddagene. HM var intet unntak og markerte seg godt med nyinnkjøpt telt og rollups. Mange møtte fram for å tippe vekta på ei spekeskinke, og rekrutteringsansvarlig, Ingar, prøvde nok å overtale en del mannfolk til å bli sangere i HM. Det hadde vært hyggelig om noen tok hintet og møtte opp i Frelsesarmeen til høsten.

Samme dag hadde koret koret sommeravslutning. Nesten 50 sangere med “pårørende var samlet i Fjerdingstads kantine til en flott markering av slutten på dette semesteret. Ferien blir imidlertid ikke lang. 11. august er det “Allsang på Sanden”. Et meget populært arrangement, men som måtte gå ut de to siste årene. Da blir også disse herrene å se:

Søndag 13. mars – Vårmatine

Det var strålende vårvær – vel egnet til en tur ute i naturen – koronaen hadde ennå ikke sluppet taket. Likevel møtte mange av korets trofaste tilhengere opp i Rådhusets festsal denne søndagen.

Koret hadde et variert program og to dyktige gjesteartister fra Øvre Eiker Kulturskole var med. Matheo Ellefsen Stærkeby spilte to stykker på piano og akkompagnerte Jenny Aass Mathiesen som sang “Can you feel the love tonight” fra “Løvenes konge. Disse to vil vi nok høre mer fra i årene som kommer.

Odd Kleven er alltid god å ha med, både alene og sammen med korets “husdikter” Nils Gurrik. Ved klaveret som dirigent, komponist, arrangør og musiker: Trond Nilsen.

Hokksund Mannskor slo på stortromma

Fredag 18. februar holdt HM årsmøte på Tyrifjord Hotell. 24 av medlemmene møtte til en bedre lunsj – 17 av dem hadde med sin bedre halvdel. Som vanlig gikk årsmøtet for seg i rolige former, ingen møteplager satte sinnene i kok. Budsjettet for 2022 er på plass og tillitsvalgte til en rekke funksjoner er valgt. Det er enkelt å være valgkomite i HM, det er mange arbeidsvillige folk.

Etter møtet møttes både sangerne og damene til seminar. Dirigenten la fram sine tanker for tiden framover. Året som gikk ble evaluert, og det ble kreative diskusjoner som ga innspill både til forandringer og til å ta vare på noe av det gamle.

Etter festmiddagen troppet Laksekomiteen opp med dikt og medaljer til sangere med fra 5 til 40 års medlemskap. Denne gangen var det disse som stod for tur:

Knut Magne Reitan – 25 år, Terje Kristiansen – 40 år, Jonny Corneliussen – 15 år, Nils Stenberg – 5 år.

Knut Magne Reitan ble utnevnt til æresmedlem. Begrunnelsen var at han har gjort en betydelig innsats til korets beste. Han har hatt flere tillitsverv, vært formann i 3 år og kasserer i 9 år.  
    John Sanden fikk tildelt Norges Korforbunds medalje og diplom for 40 år som medlem av et sangkor. 29 av disse årene er i HM.    

Førjulskonsertene

Koret hadde forberedt seg på Konsert i Modum Kulturhus sammen med Krokstad Storband. den måtet dessverre avlyses. Det ble heller ikke noe av konserten hos Frelsesarmeen i Hokksund – det er flyttet til 25. februar. Vi håper da at tidene er i normalt gjenge igjen.

Korets to kirkekonserter i førjulstida er vel gjennomført. Her fra Bragernes kirke 30. november. Det har kommet mange positive tilbakemeldinger som tyder på at folk har kost seg. Vi skulle gjerne ha sett flere folk på benkeradene, men pandemi og lokale folkekjære kjendiser med gratiskonsert på samme dag, gjør det vanskelig for amatører å fylle kirkerommet. Vi gir oss imidlertid ikke:

Med Hokksund Mannskor får du både tradisjon, salmer, gospel, allsang, garantert noe du aldri har hørt før samt melodier fra både Norsk, Svensk og Amerikansk sangbok. Alt satt sammen på en måte hvor også du som publikummer er en del av konserten.

«Don`t Worry Be Happy». Med vårt sangglade hjerte og slagord vil Hokksund Mannskor sammen med de fire damene fra Showkompaniet, som er kjent fra sine svært godt besøkte juleshow i Drammens Teater, og den unge klarinettisten Solveig Laugerud, som er elev ved Musikklinja på St Halv Vgs og vinner av Drømmestipendet 2020 i Øvre Eiker, og den profesjonelle gitaristen Steinar Larsen, som bl.a. spiller med Wenche Myhre og krinkastingsorkesteret m. fler, ønske velkommen til en helhjerta og mellommenneskelige julekonsert.

Under fra høstens matine.

Nå har øvrigheten talt. Meterstokken skrotes, det er lov å gi en klem, det er lov å hilse med handa og ikke minst – det var lov å samles til høstmatine. Det satte mange pris på. Utrolig flott å se at så mange av korets trofaste følgere tok turen til rådhusets festsal for å hygge seg med sang og musikk i samvær med andre hyggelige personer. Det er lenge siden sist. Hokksund Mannskor har vært gjennom en kreativ periode til tross fro pademien. To sanger fikk sin urframførelse denne ettermiddagen: En hyllest til Helene Marie Fossesholm og korets egen kjenningsmelodi som virkelig skal knesette vår nye visjon: “Don’t worry – be happy”.

Med oss var også Amina Khalil – akkompagnert av korets dirigent Trond Nilsen.